Perbincangan bersama Perbadanan Kota Buku (PKB)
Dari Kota Melaka ke Kota Buku!
Alhamdulilah. Pengarah, pegawai Penerbit UTeM dan warga kerja UTeM telah membuat lawatan ke Perbadanan Kota Buku (PKB) bagi perbincangan mengenai potensi kerjasama di antara PKB dan UTeM.
Lawatan ini adalah susulan daripada perbincangan awal bersama dengan pihak PKB dalam lawatan ke Luar Negara 2023 bagi mengadakan kerjasama yang berkaitan pendigitalan dan perkongsian kepakaran UTeM dengan PKB.
Semoga ia menjadi satu permulaan yang positif di bagi team Penerbit UTeM di tahun 2024 ini. InshaAllah.
Majlis Sanjungan Budi Penerbit Universiti
Warna warni 2023 team Penerbit UTeM diraikan dengan Majlis Sanjungan Budi bersama semua warga Penerbit UTeM pada
31 Januari 2024.
Majlis yang bertemakan White & Denim ini turut dihadiri oleh Prof Ir. Ts. Dr Ghazali (TNCPI UTeM) , Ts. Dr. Ruziah Ali Pengarah Penerbit UTeM & seluruh warga Pejabat TNCPI UTeM.
Ia adalah sebagai salah satu usaha team Penerbit mengeratkan lagi jalinan antara staf.
Terima kasih semua & Semoga terus maju team Penerbit UTeM!
Program TVET Place & Train UTeM @ KPT
Terima Kasih YAB Timbalan Perdana Menteri Malaysia!
Alhamdulilah, saya & team Penerbit UTeM dapat menyantuni YAB Datuk Seri Utama Dr Ahmad Zahid Hamidi Timbalan Perdana Menteri Malaysia , Menteri Pendidikan Tinggi, Naib Canselor UTeM dan semua delegasi VIP ke Reruai Penerbit UTeM.
Saya juga sempat menerangkan beberapa buku terbitan UTeM termasuk buku yang mendokong program-program TVET di Malaysia.
Program yang disempurnakan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri ini adalah Ia adalah sempena Program TVET Place & Train UTeM @ KPT yang berlangsung di Dewan Canselor UTeM hari ini.
Tahniah Semua!
Ruang Galeri Penyelidikan UTeM
Di sebalik tabir.
Team Penerbit UTeM telah mendekorasi Ruang Galeri Penyelidikan dengan sentuhan & mood yang baharu. Galeri ini terletak di ruang Lobi Aras 1 Canselori UTeM.
Digaleri ini terdapat produk-produk penyelidikan berprofile tinggi, ruangan buku-buku terbitan UTeM, akses atas talian, & Skrin Projektor.
Semoga ia dapat memberi manfaat untuk semua wages UTeM dan juga para pelawat dari luar.
Anugerah Buku Negara 2023
Satu lagi pencapaian Penerbit UTeM tahun 2023 apabila menerima mandat sebagai rakan penganjur bersama dalam Ekspo Buku Malaysia 2024 dan Persidangan Buku Antarabangsa 2024 yang bakal diadakan di MITC, Melaka tahun hadapan.
Penyampaian sijil penghargaan telah disempurnakan oleh YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri sempena Majlis Anugerah Buku Negara (ABN) 2023 di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).
Penerbit UTeM sentiasa menyokong industri-industri perbukuan negara, keternampakan UTeM dan 5ST UTeM & SDGs.
Anugerah MAPIM-KPT ke-14
Alhamdulillah & Tahniah!
Setinggi-tinggi tahniah kepada para penulis dan warga Penerbit UTeM di atas kejayaan dalam Anugerah MAPIM-KPT ke-14.
Semoga dengan Anugerah ini, ia akan memberi motivasi & terus berdaya saing kepada semua warga UTeM dalam bidang Penerbitan.
Republika Merah: Resensi Buku Halal Food: Product Management for Small Medium Enterprise
Alhamdulillah selesai sudah Republika Merah: Resensi Buku Halal Food: Product Management for Small Medium Enterprise…Karya Ts. Dr Nurulizwa Abdul Rashid, Pensyarah Kanan UTeM sempena SIBF 2023 di MBSA Convention Centre. Ini adalah hasil geran FRGS yang digarap menjadi sebuah buku. Diharapkan para penyelidik lain turut sama mengikut jejak langkah ini. Jom datang Penerbit untuk sesi menulis buku
Geran Penyelidikan Penerbitan Buku Ilmiah 2023
Alhamdulillah, selesai Taklimat Khas bersama Penerima Geran Penerbitan Buku Penyelidikan Ilmiah 2023 yang berlangsung di Pejabat Penerbit UTeM.
Taklimat ini telah disampaikan oleh Ts. Dr Ruziah binti Ali Pengarah Penerbit UTeM . Dalam Taklimat keseluruhan yang mengambil masa hampir 3 jam ini, Pengarah Penerbit telah menyentuh pelbagai maklumat penting mengenai geran ini & diakhiri dengan sesi soal jawab.
Semoga dengan taklimat ini, ia dapat membantu melancarkan proses Penerbitan buat semua penerima geran. InshaAllah